| FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI

Universiti Putra Malaysia (UPM) merupakan nama yang tidak perlu diperkenalkan lagi di Malaysia yang begitu sinonim dalam bidang penyelidikan dan pembangunan (R&D) bertaraf dunia. Sebagai ikon kepada Institusi Pengajian Tinggi di Malaysia, UPM sering merangkul anugerah-anugerah berprestij dalam penyelidikan, teknologi dan inovasi di peringkat antarabangsa sehingga berada di dalam senarai universiti terbaik di dunia.

Kejayaan demi kejayaan membanggakan yang diterima oleh UPM telah menambat minat dan keyakinan ramai pelajar tempatan serta luar negara seperti Perancis, Arab Saudi, Iran dan Australia melanjutkan pelajaran mereka di UPM yang juga terkenal dengan persekitaran alam semula jadi kampus yang menghijau lagi mendamaikan.

Jika anda menggenggam hasrat untuk mengecap kecemerlangan dalam kerjaya serta ingin menimba pengalaman berharga dalam persekitaran yang selesa, aman serta kondusif, UPM amat mengalu-alukan kedatangan anda.

 

 

 

Komitmen yang tinggi dalam persekitaran yang dinamis adalah kunci utama kepada kecemerlangan warga UPM dalam melaksanakan misi dan visi universiti.

  • Diketuai oleh Dekan dan dibantu oleh 3 orang Timbalan Dekan, 4 orang ketua Jabatan, seorang Timbalan Pendaftar, dan 2 orang Penolong Pendaftar.
  • Mempunyai 143 staf yang terdiri daripada staf akademik (pensyarah) dan staf sokongan.
  • Mempunyai kira-kira 2500 orang pelajar yang terdiri daripada pelajar sepenuh masa, separuh masa (kuliah malam) dan pelajar pascasiswazah.
 

 

Melangkah keluar dari menara gading sebagai graduan cemerlang UPM tidak bermakna jalinan perhubungan anda bersama komuniti di sini terhenti begitu sahaja. Bekas graduan UPM dialu-alukan untuk menyertai Persatuan Alumni UPM, yang mana ditubuhkan khas untuk mengukuhkan ikatan silaturrahim serta jaringan bermanfaat daripada variasi bidang kepakaran. Malah, ramai di antara ahli Alumni UPM telah diangkat sebagai duta di atas sumbangan besar mereka di dalam bidang masing-masing, sehingga meninggalkan impak yang besar kepada masyarakat dan negara - sekaligus mengharumkan nama universiti di persada antarabangsa. Sejak tahun 1971, penyertaan Alumni UPM telah mencapai lebih 145,000 orang – bukan sahaja dari Malaysia, tetapi dari seantero dunia yang meliputi Australia, Iran, Perancis, Myanmar dan Arab Saudi. Berbekalkan hasrat untuk mengeratkan ukhwah sesama bekas komuniti universiti yang disegani, Alumni UPM sehingga kini telah berjaya berkongsi idea-idea hebat serta menyuarakan pandangan kritis demi pembangunan universiti yang dinamik dalam merealisasikan segala visi dan misinya.

 

 

Selamat datang ke Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia (UPM)! Kami dengan gembiranya ingin berkongsi peluang pendidikan yang menarik dan bervariasi yang menanti anda di sini. Dengan komitmen kami terhadap kualiti dan keunggulan, kami yakin bahawa UPM adalah tempat terbaik untuk mengejar pendidikan dalam bidang bahasa moden dan komunikasi.

Di Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, UPM, kami menawarkan pelbagai program pengajian yang sesuai dengan minat dan matlamat anda:

  • Program Bacelor: Terdapat 9 program bacelor yang membolehkan anda mengeksplorasi dan memperluas pengetahuan dalam bidang yang berbeza.

  • Program Trimester: Dengan 4 program trimester, anda boleh memperoleh pengalaman pendidikan yang padat dalam tempoh masa yang lebih singkat.

  • Program Doktor Falsafah: Terdapat 14 program doktor falsafah yang menawarkan peluang untuk menyumbang kepada bidang penyelidikan anda yang mendalam.

  • Master Sastera (MA) dan Master Sains (MSc) secara penyelidikan: Dalam 16 program penyelidikan ini, anda akan dapat menggabungkan pengetahuan dan kemahiran penyelidikan untuk memahami isu-isu kritikal dalam bahasa dan komunikasi.

  • Master secara kerja kursus: Terdapat 5 program master secara kerja kursus yang memfokuskan pada pengembangan kemahiran praktikal dalam bidang bahasa moden dan komunikasi.

Kami berusaha untuk memberikan persekitaran pembelajaran yang dinamik dan menyokong pertumbuhan intelektual serta perkembangan profesional anda. Sertai kami di Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, UPM, dan bersiaplah untuk mengejar impian anda dalam dunia bahasa moden dan komunikasi.

Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web kami atau hubungi kami melalui maklumat yang disediakan. Kami berharap dapat melihat anda di UPM dalam masa terdekat!

 
 

 

 

SXEPMAY~