Tiada Pengalaman Kerja? Jangan Bimbang! | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» ARTIKEL » Tiada Pengalaman Kerja? Jangan Bimbang!

Tiada Pengalaman Kerja? Jangan Bimbang!

Anda telah memperoleh segulung ijazah dan sedang memburu kerja. Masalahnya adalah kebanyakan jawatan kosong yang ditawarkan memerlukan pengalaman. Namun, bagaimanakah anda boleh memperoleh pengalaman tanpa mendapat kerja terlebih dahulu? Dilema yang tidak berkesudahan ini menyebabkan graduan baharu, termasuklah sesiapa yang berniat untuk melompat kerja, mudah putus harapan.

Jangan panik, dan jangan putus asa! Ramai yang dalam situasi yang sama. Pelajar yang menjalani latihan amali boleh menggunakan latihan tersebut sebagai pengalaman kerja, sekiranya relevan. Tetapi, jika anda tidak berpeluang menjalani latihan amali, atau jawatan yang anda idamkan nyata berbeza daripada kerja yang pernah anda lakukan, berikut adalah beberapa tip untuk anda mendapatkan kerja yang diingini, walaupun pengalaman kerja anda serba kosong!

Tarikh Input: 06/06/2023 | Kemaskini: 06/06/2023 | ma_husaini

SXDcUAZ~