Kongres Pelestarian Standard Bahasa Melayu (KOPESTA) Sekolah Rendah Peringkat Kebangsaan 2023 | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» BERITA » Kongres Pelestarian Standard Bahasa Melayu (KOPESTA) Sekolah Rendah Peringkat Kebangsaan 2023

Serdang, [7 November 2023] - Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK), dengan kerjasama yang cemerlang bersama Pertubuhan Tulir Malaysia (PTM), dan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dengan bangganya mengumumkan Kongres Pelestarian Standard Bahasa Melayu (KOPESTA) Sekolah Rendah Peringkat Kebangsaan 2023.

Mengambil tema 'Seia Sekata Setia Sentiasa', KOPESTA 2023 adalah satu inisiatif yang diilhamkan oleh hasrat kami untuk memperkukuhkan standard bahasa Melayu dalam kalangan pelajar sekolah rendah di seluruh negara. Dengan matlamat untuk memupuk kesedaran dan kecemerlangan dalam penggunaan bahasa Melayu, pihak kami berharap untuk mewujudkan satu masyarakat yang teguh dalam keperibadian dan budaya bahasa kebangsaan.

Kongres ini telah disertai hampir 300 orang guru-guru sekolah rendah yang mengajar subjek Bahasa Melayu diadakan di Auditorium Rashdan Baba, Pejabat Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Universiti Putra Malaysia.

KOPESTA 2023 menjadi satu platform unik yang membuka peluang kepada peserta untuk berkongsi dan memperkukuhkan pengetahuan mereka dalam aspek bahasa Melayu. Dengan pelbagai aktiviti seperti perbincangan, bengkel, dan sesi pengetahuan dengan pakar bahasa, kami berharap untuk melahirkan tenaga pendidik yang lebih bermotivasi dalam memartabatkan bahasa kebangsaan.

Selain itu, kongres ini juga mengupas isu-isu terkini dalam penggunaan bahasa Melayu dalam konteks digital dan media sosial, dengan fokus kepada pendekatan bijak dan bertanggungjawab. Ini membantu peserta, terutamanya guru-guru, untuk membimbing pelajar dalam menggunakan bahasa Melayu dengan efektif dalam era teknologi.

Ini adalah satu langkah positif dalam memastikan bahasa Melayu kekal menjadi aset negara yang berharga dan berkualiti.

Gambar 1: Pembentangan Kertas Kerja I oleh YBrs. Dr. Mazlan Ismail

Gambar 2: Pembentangan Kertas Kerja II oleh YBhg. Prof. Dr. Vijayaletchumy Subramaniam

Gambar 3: Sesi Ucaptama oleh YBrs. Dr. Fadilah Isnin

Gambar 4: Peserta Guru-guru Bahasa Melayu Sekolah Rendah