Penjagaan Anak Yang Berkualiti Adalah Penawar Kepada Penyertaan Buruh Wanita Yang Rendah | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» ARTIKEL » Penjagaan Anak yang Berkualiti Adalah Penawar Kepada Penyertaan Buruh Wanita yang Rendah

Penyertaan tenaga buruh wanita di Malaysia masih rendah berbanding negara Asia Tenggara lain, seperti Thailand dan Vietnam. Walaupun wanita mencapai pencapaian pendidikan yang tinggi, banyak faktor menghalang mereka daripada mencari pekerjaan. Stereotaip gender dan tanggungjawab keluarga menjadi penghalang utama, dengan kurangnya pusat penjagaan kanak-kanak yang mencukupi dan kos yang tinggi. Penggubal dasar perlu fokus pada penambahbaikan sistem penjagaan kanak-kanak yang berpatutan dan berkualiti untuk meningkatkan penyertaan tenaga buruh wanita. Inisiatif ini akan membawa manfaat jangka panjang dalam memperkuatkan ekonomi dan memberi sokongan kepada wanita dalam melangkah ke alam pekerjaan.

Sumber rujukan:

Tarikh Input: 21/12/2023 | Kemaskini: 21/12/2023 | norhidayatul