Melarikan Diri Dari Kompleks Penyelamat: Melepaskan Desakan Untuk Menyelamat | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» ARTIKEL » Melarikan diri dari Kompleks Penyelamat: Melepaskan Desakan untuk Menyelamat

Melarikan diri dari Kompleks Penyelamat: Melepaskan Desakan untuk Menyelamat

Kompleks penyelamat boleh muncul apabila seseorang terlalu terikat untuk membantu orang lain, mungkin disebabkan oleh keperluan emosi yang tidak terpenuhi. Terdapat perbezaan antara membantu dengan tulus dan menjadi terlalu terlibat dalam masalah orang lain. Motivasi penyelamat mungkin berasal dari keinginan untuk merasa berharga atau mendapat pengiktirafan, mencerminkan naluri ego. Bagi mengurangkan kompleks penyelamat, penting untuk menggali dalam-dalam untuk mendapatkan kawalan diri, mengutamakan saling bergantung dalam hubungan, tidak lupa diri, dan menghentikan peranan sebagai tongkat bagi orang lain. Ini membolehkan kehidupan yang lebih seimbang dan memupuk pertumbuhan individu.

Sumber rujukan:

Melarikan diri dari Kompleks Penyelamat: Melepaskan Desakan untuk Menyelamat