Bagaimana Jika Ketidakbahagiaan Mengandungi Rahsia Kebahagiaan? | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» ARTIKEL » Bagaimana Jika Ketidakbahagiaan Mengandungi Rahsia Kebahagiaan?

Bagaimana Jika Ketidakbahagiaan Mengandungi Rahsia Kebahagiaan?

Artikel ini membahas konsep bahwa kebahagiaan sebaiknya tidak dikejar secara langsung, tetapi dapat didekati secara tidak langsung melalui fokus pada hal-hal di luar diri sendiri. Penderitaan juga dijelaskan sebagai potensi untuk pertumbuhan dan perubahan positif. Konsep-konsep ini diperkuat dengan kutipan dari ahli falsafah seperti John Stuart Mill dan Friedrich Nietzsche. Dalam konteks pertumbuhan selepas trauma, penulis menyebutkan tiga cara utama untuk mendapatkan keuntungan, termasuk pengungkapan diri sebagai kunci. Artikel ini mengajak pembaca untuk memahami dan mencari makna dalam penderitaan mereka, dengan menanyakan pertanyaan "Mengapa ini berlaku?" dan "Apakah kebaikan yang bisa saya peroleh daripadanya?"

Sumber rujukan:

Bagaimana Jika Ketidakbahagiaan Mengandungi Rahsia Kebahagiaan?

Tarikh Input: 05/12/2023 | Kemaskini: 05/12/2023 | norhidayatul

SXEdMAS~