Program Pertukaran Silang Budaya Bersama Yamagata Prefectural Sakata Higashi Senior High School | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» BERITA » Program Pertukaran Silang Budaya bersama Yamagata Prefectural Sakata Higashi Senior High School

UPM SERDANG, 4 APRIL 2024 - Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi menjadi tuan rumah bagi Program Pertukaran Silang Budaya yang melibatkan Yamagata Prefectural Sakata Higashi Senior High School dari Jepun. Hampir 40 pelajar berserta guru pengiring mereka turut serta dalam program ini yang bertujuan untuk memperkukuh hubungan antara Malaysia dan Jepun melalui pertukaran budaya.

Selama kunjungan mereka, pelajar-pelajar ini tidak hanya mempelajari permainan tradisional Malaysia tetapi juga mendapat pengalaman unik dengan melawat ke stesen radio FBMK, Putra FM. Mereka diberi peluang untuk merasai pengalaman berada di dalam studio rakaman radio dan memahami lebih mendalam tentang industri penyiaran di Malaysia.

Profesor Abdul Rahman, pengarah Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, menyatakan bahawa program seperti ini penting dalam memperluas pemahaman budaya di kalangan pelajar-pelajar tempatan dan antarabangsa. Beliau menekankan bahawa kerjasama antara UPM dan sekolah-sekolah dari luar negara adalah langkah positif dalam mempromosikan pertukaran ilmu dan pengalaman antara pelajar-pelajar dari pelbagai negara.

Kunjungan pelajar-pelajar dari Yamagata Prefectural Sakata Higashi Senior High School ke FBMK diharapkan menjadi titik permulaan bagi hubungan yang lebih erat antara institusi pendidikan di Malaysia dan Jepun. Dengan adanya pertukaran budaya seperti ini, diharapkan akan terbentuk rangkaian yang lebih kukuh antara kedua-dua negara untuk masa depan yang lebih cerah.

Tarikh Input: 04/04/2024 | Kemaskini: 04/04/2024 | amira.rahim

SXEeVAp~