Program Bersahabat Dengan Kamus | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» BERITA » Program Bersahabat Dengan Kamus

Program Bersahabat Dengan Kamus

UPM SERDANG, 5 APRIL 2024 - Program "Bersahabat Dengan Kamus" yang diselenggarakan di bilik Seri Amar di FBMK, UPM, menerima kunjungan istimewa dari Puan Zuraini Yeop Ahmad, Ketua Unit Dwibahasa, yang mewakili bahagian perkamusan Dewan Bahasa dan Pustaka.

Program tersebut dihadiri oleh Dekan Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, Prof. Madya Dr. Hazlina Abdul Halim, serta Ketua Jabatan Bahasa Asing, Prof. Madya Dr. Abd Rauf Hassan. Selain itu, sejumlah pelajar dari FBMK turut serta dalam program bersama Dewan bahasa dan Pustaka ini.

Tujuan program ini adalah untuk meningkatkan kesadaran dan penggunaan kamus dalam pembelajaran bahasa terutamanya penggunaan Dwibahasa dalam kamus. Kunjungan dari Dewan Bahasa dan Pustaka menambahkan kebermaknaan pada program tersebut, menegaskan pentingnya kerjasama antara lembaga pendidikan dan pihak berwenang dalam memajukan pemahaman bahasa di kalangan pelajar.

Dalam kunjungannya, Puan Zuraini Yeop Ahmad memberikan apresiasi terhadap inisiatif yang diambil oleh FBMK dalam mempromosikan penggunaan kamus sebagai alat pembelajaran yang penting. Beliau juga menekankan pentingnya kerjasama dalam upaya menjaga dan memperkaya bahasa sebagai warisan budaya yang penting.

Program ini diharapkan dapat menjadi titik awal bagi kerjasama lebih lanjut antara FBMK,UPM dan Dewan Bahasa dan Pustaka dalam mendukung pembelajaran bahasa di Malaysia.

Tarikh Input: 05/04/2024 | Kemaskini: 05/04/2024 | amira.rahim

SXEeSAH~