Majlis Perasmian Pameran Seni Bina Warisan Melayu 2014 | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» BERITA » Majlis Perasmian Pameran Seni Bina Warisan Melayu 2014

Majlis Perasmian Pameran Seni Bina Warisan Melayu 2014


SERDANG, 20 Nov (UPM) – Muzium Warisan Melayu, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FBMK) bakal menerima Rumah Pahang untuk pemuliharaan dan penyelidikan bagi pengkaji seni bina Melayu lama.  

Rumah Pahang yang berusia 90 tahun itu dibina di mukim Kelola, Jerantut pada tahun 1924 dan pernah diduduki oleh penghulu mukim, Ismail Khatib Bakar.

Rumah itu diserahkan secara simbolik oleh Ahli Parlimen Jerantut, Nazlan Idris di mana proses pembukaan dan pemasangan rumah itu dari Jerantut ke UPM akan dibuat tidak lama lagi.Sementara itu, Muzium Warisan Melayu dengan kerjasama Jabatan Muzium Malaysia, Fakulti Reka Bentuk dan Seni Bina dan Ladang Alam Warisan turut mengadakan Pameran Seni Bina Warisan Melayu yang berlangsung selama 9 hari bermula pada 20 hingga 28 November 2014.

Dekan Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, Prof Madya Dr. Abdul Mua’ti @Zamri Ahmad berkata pameran itu bertujuan untuk membangunkan warisan Melayu melalui penubuhan Muzium Warisan Melayu di UPM yang merupakan muzium pertama seumpama itu di Malaysia.

“Pameran ini dapat memberi manfaat kepada bangsa Melayu kerana dapat memberi sumbangan berbentuk ilmu pengetahuan kepada generasi akan datang,” katanya.Sepanjang pameran itu, turut berlangsungnya Prelude International Malay Art and Culture (IMAC): Warisan Tamadun Melayu selama tiga hari bermula pada 21 hingga 23 November 2014 yang mengetengahkan persembahan kebudayaan Melayu seperti tarian, gamelan dan demonstrasi silat. 

Terdapat juga permainan tradisional Melayu seperti lompat getah, congkak, guli/gasing, mewarna wau, teng teng dan konda kondi untuk orang ramai.
Tarikh Input: | Kemaskini: | ctsakinah

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 8661
03-9769 8661
03-9769 3727
BWGEMAQ:12:23