Lawatan Dan Seminar Dari Universitas Negeri Jakarta | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» BERITA » Lawatan dan Seminar dari Universitas Negeri Jakarta

Lawatan dan Seminar dari Universitas Negeri Jakarta

Serdang , 7 Mac - Pada 5 Mac 2014, Bahagian Bahasa Arab Jabatan Bahasa Asing menerima lawatan penghormatan dari 87 orang ahli; pelajar dan pensyarah, daripada Jabatan Studi Pendidikan Bahasa dan Sastera Arab dari Universitas Negeri Jakarta ( UNJ) . Delegasi dari UNJ tiba di Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi pada jam 9 pagi. Tujuan lawatan kehormat ini adalah untuk menghadiri Seminar Hari dengan Bahagian Bahasa Arab , dengan topik "Bahasa Arab Sebagai Bahasa Komunikasi Alternatif Bangsa Melayu". Tujuan Seminar ini menguatkan hubungan antara kedua-dua fakulti dan juga untuk berbincang dan mengkaji sama ada boleh Bahasa Arab digunakan sebagai alternatif kepada Bahasa Melayu.

Majlis perasmian tersebut telah dipengerusikan oleh Dr Wan Muhammad Wan Sulong bermula sekitar 09:00 Ia kemudiannya disusuli dengan doa bacaan oleh Ustaz Mohd Hazri sebelum meneruskan untuk menyanyi Lagu Kebangsaan dan Putra Gemilang . Para tetamu dan rakan-rakan pelajar dari Bahagian Bahasa Arab kemudiannya dihiburkan dengan persembahan multimedia FBMK . Pembentangan menekankan pencapaian pensyarah Fakulti.

Selepas itu, Timbalan Dekan dari UNJ kemudian dijemput untuk menyampaikan ucapan sebagai sebahagian daripada majlis mengalu-alukan. Intipati ucapan beliau ialah kepentingan Bahasa Arab sebagai Bahasa Ilmu dan juga sebagai alternatif kepada bahasa Melayu dalam komunikasi yang bijak. Seminar ini telah dirasmikan oleh Timbalan Dekan Akademik dan Hal Ehwal Pelajar , Prof. Madya Dr. Arba’ie Sujud dengan harapan Bahasa Arab akan menjadi alternatif kepada Bahasa Melayu. Majlis berakhir pada jam 10.00 pagi dengan pelajar-pelajar, delegasi dari UNJ dan pensyarah dijemput untuk minum pagi.

Seminar itu terus pada selepas jam 10.00 pagi dengan dua sesi perbincangan serta sesi soal jawab antara pelajar UNJ dan pelajar UPM.


Lawatan dan Seminar dari Universitas Negeri Jakarta


Tarikh Input: | Kemaskini: | amir_peli

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 8661
03-9769 8661
03-9769 3727
BWGELAd:11:45