Mengapa Anda Perlu Mencari Perkara Yang Berbeza | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» ARTIKEL » Mengapa Anda Perlu Mencari Perkara yang Berbeza

Mengapa Anda Perlu Mencari Perkara yang Berbeza

Dalam tempat kerja, kepelbagaian pemikiran adalah penting untuk membuat keputusan yang lebih baik. Otak kita cenderung mengambil jalan pintas mental, atau heuristik, untuk menjimatkan masa, tetapi ini boleh mengakibatkan pemikiran yang sempit. Pemimpin yang mengupah orang serupa dengan mereka boleh mengurangkan kepelbagaian dalam pasukan. Manusia suka menjadi sebahagian daripada suku, tetapi ini boleh menghalang perdebatan dan kebijaksanaan. Kajian menunjukkan bahawa pasukan yang pelbagai membuat keputusan yang lebih baik, bukan kerana idea baru, tetapi kerana pemprosesan maklumat yang lebih berhati-hati. Menjamin kepelbagaian pemikiran melalui soalan dan perbincangan adalah cara untuk mengurangkan pemikiran yang terlalu terpaku pada idea lama.

Sumber rujukan:

Mengapa Anda Perlu Mencari Perkara yang Berbeza