Cara Untuk Menamatkan Hari Dengan Berhenti | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» ARTIKEL » Cara untuk Menamatkan Hari Dengan Berhenti

Cara untuk Menamatkan Hari Dengan Berhenti

Artikel ini membahas cara mengatasi tantangan untuk berhenti bekerja pada akhir hari. Terdapat dua faktor utama yang mempengaruhi hal ini: membawa kerja secara mental ke rumah dan kembali aktif setelah jam kerja selesai. Sensasi energetik dalam tubuh kita memainkan peran penting dalam mempertahankan kebiasaan ini. Untuk menghentikan gelung fikiran tentang kerja, kita perlu memberi perhatian penuh kepada sensasi tersebut tanpa bereaksi. Dengan melatih diri untuk mengamati sensasi tanpa label atau cerita, kita dapat mengurangi dorongan untuk terus berfikir tentang pekerjaan dan akhirnya berhenti. Proses ini memerlukan latihan, tetapi dapat membantu memutuskan siklus fikiran yang mengganggu.

Sumber rujukan:

Cara untuk Menamatkan Hari Dengan Berhenti