Cara Mengubah Budaya Toksik | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» ARTIKEL » Cara Mengubah Budaya Toksik

Cara Mengubah Budaya Toksik

Dalam budaya toksik, seseorang mungkin terperangkap tanpa pilihan keluar. Ini dapat merosakkan produktiviti dan kesihatan mental, membawa impak negatif kepada perniagaan. Ketoksikan muncul dari budaya kerja terbantut, tanpa komunikasi, cabaran, atau keutamaan yang jelas. Keselamatan psikologi, seperti yang dikemukakan oleh Amy Edmondson, menjadi penting. Budaya toksik mungkin berakar daripada pemimpin yang melemparkan kesalahan dan menggunakan kuasa untuk membuat kompleks yang mudah. Mengatasi budaya ini memerlukan keberanian untuk mencabar norma dan memastikan keselamatan psikologi. Perubahan menuju budaya bersemangat melibatkan pertanggungjawaban individu dan pembentukan tingkah laku dan prinsip sebagai asas. Meninggalkan tempat kerja yang toksik mungkin menjadi satu-satunya pilihan untuk melibatkan diri dalam pekerjaan terbaik.

Sumber rujukan:

Cara Mengubah Budaya Toksik