Brunch Lectures 2023 | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» ARTIKEL » Brunch Lectures 2023

Brunch Lectures 2023

Pada 28 Mac 2023, Jabatan Bahasa Inggeris di sebuah universiti di Malaysia telah menganjurkan Kuliah Brunch, satu siri ceramah yang menggugah pemikiran untuk peminat sastera. Majlis tersebut telah diadakan di Dewan Zaba FBMK dan dihadiri oleh pelajar, ahli akademik, dan orang ramai.

Sesi pertama diketuai oleh Dr Nurul Atiqah Amran, pakar Sastera Malaysia dalam Novel Inggeris. Topiknya ialah "Psikogeografi: Satu cara untuk menyelami jiwa aspek persekitaran bandar yang dilupakan, dibuang atau dipinggirkan dalam Kesusasteraan Malaysia dalam Novel Inggeris." Dia bercakap tentang bagaimana psikogeografi boleh digunakan sebagai alat untuk meneroka kesan psikologi persekitaran yang dibina ke atas tingkah laku dan emosi manusia. Dr. Nurul memberi contoh bagaimana pengarang dalam Kesusasteraan Malaysia dalam Novel Inggeris telah memasukkan tema psikogeografi dalam karya mereka untuk menonjolkan aspek tersembunyi landskap bandar yang sering diabaikan. Ceramahnya menarik dan bernas, dan penonton ditinggalkan dengan penghargaan yang lebih besar untuk kuasa psikogeografi dalam kesusasteraan.

Sesi kedua diketuai oleh Dr Sharon Sharmini Victor Danarajan, pakar psikologi forensik. Topiknya ialah "Untuk menilai atau tidak: Pengalaman temu bual saya dengan pedofil." Dr. Sharon berkongsi pengalamannya menemu bual pedofil yang disabitkan kesalahan di penjara Malaysia. Dia bercakap tentang bagaimana temu bual itu dijalankan dan bagaimana dia menangani cabaran emosi mendengar cerita yang mengganggu tentang jenayah pedofil. Dr. Sharon turut membincangkan dilema etika yang dihadapinya sebagai ahli psikologi, seperti keseimbangan antara kesejahteraan pelanggannya dan keperluan untuk melindungi masyarakat daripada tingkah laku berbahaya mereka. Ceramahnya membangkitkan pemikiran dan membuka mata, memberikan penonton gambaran sekilas tentang dunia psikologi forensik yang kompleks.

Selepas sesi, para hadirin diberi peluang untuk bertanya dan berbincang dengan penceramah. Terdapat pertukaran idea dan perspektif yang meriah, dan penceramah dapat menjelaskan beberapa isu kompleks yang telah mereka bangkitkan dalam ceramah mereka.

Secara keseluruhannya, Kuliah Brunch 2023 yang dianjurkan oleh Jabatan Bahasa Inggeris berjaya dengan cemerlang, memberikan pengalaman intelektual dan menarik untuk semua yang hadir. Ceramah oleh Dr. Nurul dan Dr. Sharon meninggalkan kesan yang mendalam kepada penonton, mencetuskan perbualan dan perbincangan yang berterusan lama selepas acara itu berakhir.

Tarikh Input: 29/03/2023 | Kemaskini: 29/03/2023 | ma_husaini

SXEdKAi~