Adakah Bantuan Anda, Membantu? | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» ARTIKEL » Adakah Bantuan Anda, Membantu?

Adakah Bantuan Anda, Membantu?

Panda, beruang kutub, kura-kura laut dan jaguar adalah beberapa haiwan yang merupakan makhluk bersendirian.

Manusia adalah sebaliknya. Kita memerlukan interaksi dan sambungan. Ahli biologi evolusi telah mengkaji bagaimana kita telah berkembang dalam rangkaian kecil, yang melibatkan kerjasama dan konflik.

Apa yang mendasari kerjasama adalah konsep pertukaran sosial, di mana seseorang memberi bantuan atau memberi faedah kepada orang lain, dan dijangka tindakan ini akan dikembalikan dalam beberapa cara. Dalam kalangan akademik, ini dikenali sebagai norma timbal balik. Norma ini menekankan kekritisan dan kewajipan untuk membantu mereka yang telah membantu anda, dengan tingkah laku timbal balik yang dianggap asas kepada cara kita berfungsi secara sosial dan moral.

Tarikh Input: 06/04/2023 | Kemaskini: 06/04/2023 | ma_husaini

SXEdDAW~