Adakah Anda Terjebak Dalam Perangkap Perancangan? | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» ARTIKEL » Adakah Anda Terjebak dalam Perangkap Perancangan?

Adakah Anda Terjebak dalam Perangkap Perancangan?

Membuat keputusan berfikiran dalam perancangan adalah keperluan penting, namun, seringkali kita terjebak dalam kesilapan perancangan. Cabaran ini melibatkan optimisme berlebihan, ketidakseimbangan fokus pada senario optimistik, dan keyakinan terlalu tinggi terhadap kebolehan diri sendiri. Bias juga memainkan peranan, dengan otak sering mengambil jalan pintas dan mengabaikan maklumat yang tidak sesuai. Penting untuk mencari pencabar, memahami pelbagai perspektif, dan melibatkan orang yang berbeza latar belakang. Selain itu, semak proses keputusan anda, pertimbangkan kemungkinan akibat, dan pastikan anda mencabar diri sendiri dengan melakukan usaha yang mencukupi. Keputusan yang baik memerlukan pertimbangan yang telus dan sokongan daripada orang lain.

Sumber rujukan:

Adakah Anda Terjebak dalam Perangkap Perancangan?

Tarikh Input: 15/12/2023 | Kemaskini: 15/12/2023 | norhidayatul

SXEdDAq~