Simposium Wilayah SBCC Asia Pasifik 2023 | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» BERITA » Simposium Wilayah SBCC Asia Pasifik 2023

Simposium Wilayah SBCC Asia Pasifik 2023

Simposium ini adalah acara pertama SBCC di Asia Pasifik dan diadakan di Kota Kinabalu, Sabah, pada 18-19 Oktober 2023. Ia akan menghimpunkan pakar dan profesional global di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah, Malaysia Timur. Temanya ialah "SBCC di Asia Tenggara dan Kepulauan Pasifik: Membuka Potensinya untuk Pembangunan Komuniti dan Ketahanan." Simposium bertujuan meningkatkan kesedaran tentang SBCC dan perannya dalam mengubah tingkah laku positif dalam masyarakat serta pembangunan komuniti yang responsif terhadap cabaran semasa. Fokus utama adalah menggali definisi dan peranan komunikasi dalam SBCC serta mengenai potensinya yang belum sepenuhnya diterokai. Simposium ini membawa bersama pemikiran kritis dan pemahaman tentang kekuatan komunikasi dalam membentuk perubahan sosial yang positif.
Program C4D UPM-UNICEF adalah satu kerjasama antara Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia (UPM) dan UNICEF Malaysia. Beberapa tonggak utamanya termasuk pembangunan modul latihan SBCC untuk sektor kesihatan, media, dan komunikasi, mengadakan sesi latihan SBCC untuk peserta yang pelbagai, menjalankan projek penyelidikan yang melibatkan belia dan remaja, serta membina kerjasama dengan pihak berkepentingan yang berminat.

No photo description available.
May be an image of 2 people
May be an image of ‎6 people and ‎text that says "‎PARALLEL ROUNDTABLE SESSION 2023 2:30pm .00pm Sepilok :Level Communicating Health aShared Responsibility Sipadan :Level Empowering Youth This Together Dinawan: Level New Approaches Community פ‎"‎‎
May be an image of 4 people, chess and text that says "annels like social media, community engagements, d engaging influencers They also organize public nsultations, ensuring two-way communication for tter policy understanding and community acceptance."

Tarikh Input: 30/10/2023 | Kemaskini: 30/10/2023 | norhidayatul

SXFBGAf~