Jabatan Bahasa Inggeris | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» MENGENAI KAMI » Jabatan » Jabatan Bahasa Inggeris

Jabatan Bahasa Inggeris

Pengenalan

Jabatan Bahasa Inggeris memberi tumpuan kepada pembangunan Bahasa Inggeris dari aspek sastera, linguistik dan kemahiran bahasa. Semua aspek-aspek ini dipaparkan melalui proses pengajaran, pembangunan, penyelidikan dan perundingan.

Kurikulum program Ijazah Sarjana Muda, dengan kemasukan Latihan Industri sebagai salah satu kursus teras, dibangunkan berikutan konsep menyeluruh dalam usaha untuk menghasilkan individu yang seimbang yang mahir, berilmu dan mahir dalam pelbagai bidang.


Objektif

Program ini bertujuan untuk melengkapkan pelajar dengan pengetahuan linguistik, linguistik gunaan, sastera dan kemahiran bahasa. Ia juga bertujuan untuk membangunkan pemikiran kritis dan kreatif merentasi disiplin.


Program Yang Ditawarkan

Jabatan ini menawarkan program-program ijazah dalam kedua-dua Sarjana Muda (Bahasa Inggeris) dan Sarjana Muda (Kesusasteraan Inggeris). Bidang pengkhususan yang boleh dipilih adalah berdasarkan kombinasi kursus major- minor.

Program Sarjana Muda adalah selama tiga setengah tahun atau program tujuh semester. Ia bermula pada bulan September setiap sesi akademik. Untuk bergraduat, pelajar perlu menyelesaikan dan lulus semua kursus dengan jumlah minimum 120 kredit untuk kajian utama kecil.

Bagi kedua-dua Master Linguistik Terapan dan Master Kesusasteraan Dunia, pelajar dikehendaki untuk melengkapkan sekurang-kurangnya 40 kredit kursus peringkat siswazah.

Bagi program MA dengan tesis - MA (Bahasa Inggeris) dan MA (Kesusasteraan Inggeris) - pelajar dikehendaki mengambil sekurang-kurangnya 6 jam kredit kursus.

Bagi program kedoktoran Jabatan – Ph.D (Bahasa Inggeris) dan Ph. D (Kesusasteraan Inggeris) - pelajar dikehendaki untuk melengkapkan minima sebanyak 3 jam kredit kursus.


Jabatan ini menawarkan program Sarjana dan program Doktor Falsafah berikut:

• Program Sarjana dengan Tesis

MA (Bahasa Inggeris)

MA (Kesusasteraan Inggeris)

 

• Program Sarjana tanpa tesis

Master Linguistik Terapan

Master Kesusasteraan Dunia

 

• Program Doktor Falsafah

Doktor Falsafah (Bahasa Inggeris)

Doktor Falsafah (Kesusasteraan Inggeris)


Kemaskini:: 18/02/2014

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 8661/8760/87
03-9769 3727
B1566418020