Sebab Mengejutkan Anda Mendapat Kabus Otak Yang Lebih Pada Musim Panas | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» ARTIKEL » Sebab Mengejutkan Anda Mendapat Kabus Otak yang Lebih pada Musim Panas

Sebab Mengejutkan Anda Mendapat Kabus Otak yang Lebih pada Musim Panas

Air adalah unsur penting bagi fungsi otak yang optimum. Dengan otak yang mengandungi 80% air, kehilangan sedikit pun boleh memberi impak besar. Kajian menunjukkan bahawa kekurangan 2% air menyebabkan kehilangan fokus dan kognisi yang ketara. Bahkan, satu peratus defisit pun dapat memberi kesan. Dehidrasi 5% boleh menyebabkan kehilangan tumpuan mencapai 35%. Untuk meningkatkan keadaan emosi dan kognitif, amalkan minum satu cawan air setiap kali makan. Otak akan membentuk kebiasaan menghubungkan makanan dan air, membantu meningkatkan keupayaan mental. Jangan lupa untuk terus minum air sepanjang hari untuk manfaat keseluruhan kesihatan.

Sumber rujukan:

Sebab Mengejutkan Anda Mendapat Kabus Otak yang Lebih pada Musim Panas