Peranan Segmentasi Pelanggan Dalam Analisis Nilai Sepanjang Hayat | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» ARTIKEL » Peranan Segmentasi Pelanggan dalam Analisis Nilai Sepanjang Hayat

Peranan Segmentasi Pelanggan dalam Analisis Nilai Sepanjang Hayat

Dalam bidang perniagaan, pemahaman segmentasi pelanggan dan analisis nilai sepanjang hayat penting. Segmentasi membantu identifikasi kumpulan pelanggan bernilai tinggi, membolehkan perniagaan memfokuskan usaha pemasaran dengan lebih efektif. Analisis nilai sepanjang hayat mempertimbangkan pembelian, gelagat pembelian berulang, dan potensi hasil rujukan. Ini membantu perniagaan membuat keputusan berdasarkan cerapan mendalam, mencipta pengalaman pelanggan yang luar biasa, dan menetapkan diri pada laluan pertumbuhan yang berkekalan. Kesimpulannya, segmentasi pelanggan adalah kunci untuk meningkatkan keuntungan, membangunkan pemasaran yang berkesan, dan mencipta produk yang menang hati pelanggan.

Sumber rujukan:

Peranan Segmentasi Pelanggan dalam Analisis Nilai Sepanjang Hayat