Memecahkan Kitaran Sabotaj Diri: Cara Mengatasi Sindrom Larva Emas | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» ARTIKEL » Memecahkan Kitaran Sabotaj Diri: Cara Mengatasi "Sindrom Larva Emas"

Memecahkan Kitaran Sabotaj Diri: Cara Mengatasi "Sindrom Larva Emas"

Kerjaya Stephen seolah-olah berada di trajektori menaik apabila dia mendapat pekerjaan di firma perkhidmatan kewangan elit. Walau bagaimanapun, selepas beberapa kemenangan awal, dia mula membuat keputusan yang buruk dan menjejaskan kejayaannya sendiri. Ketakutan terhadap corak pemikiran yang tidak diketahui dan negatif akhirnya membawa kepada kitaran sabotaj kendiri dan pencapaian yang kurang.

Orang seperti Stephen mempamerkan ciri "larva emas" klasik; mereka mempunyai janji masa depan yang cerah tetapi akhirnya menghalang keupayaan mereka untuk berkembang maju. Individu yang mensabotaj diri sendiri adalah setanding dengan ulat yang tidak pernah memenuhi potensinya dan gagal berubah menjadi rama-rama.

Tarikh Input: 03/07/2023 | Kemaskini: 03/07/2023 | ma_husaini

SXEdEAR~