Lawatan Meet Us At WAU! Menjelajahi Dunia Animasi Ejen Ali | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» ARTIKEL » Lawatan Meet Us at WAU! Menjelajahi Dunia Animasi Ejen Ali

Lawatan Meet Us at WAU! Menjelajahi Dunia Animasi Ejen Ali

Cyberjaya, 22 Mei 2023 - Persatuan Mahasiswa Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi (FALCOMM) telah berjaya melaksanakan program lawatan Meet Us at WAU! dengan jayanya. Program ini diadakan pada hari Isnin, 22 Mei 2023, dari jam 9:00 pagi hingga 3:00 petang di WAU Animation Studio, Cyberjaya.
Program lawatan ini bertujuan untuk meluaskan pengetahuan pelajar mengenai pembikinan karya animasi tempatan yang sangat terkenal, iaitu animasi Ejen Ali. Para pelajar yang mengambil bahagian dalam program ini telah diberi peluang untuk mendalami teori asas penyuntingan dan mempertingkatkan bakat serta pengetahuan mereka dalam bidang animasi.
WAU Animation Studio, sebagai studio pengeluar Ejen Ali, telah membuka pintunya kepada FALCOMM untuk menjalankan lawatan ini. Pihak studio dengan sukacitanya menerima kedatangan pelajar-pelajar FALCOMM yang berminat dalam bidang animasi. Mereka diberi penerangan terperinci tentang proses kreatif dan teknikal yang terlibat dalam pembikinan siri animasi Ejen Ali yang terkenal di Malaysia dan serantau.
Selain itu, para pelajar juga berpeluang untuk berinteraksi secara langsung dengan penggiat industri animasi tempatan yang terlibat dalam pembikinan Ejen Ali. Mereka dapat bertanyakan soalan-soalan berkaitan dengan industri ini dan mendapat pandangan berharga dari pakar-pakar dalam bidang animasi.
Selama program lawatan, pelajar-pelajar FALCOMM telah menyaksikan secara langsung proses pembuatan animasi dan juga penyuntingan yang dilakukan di studio tersebut. Mereka telah mendapatkan gambaran yang lebih jelas mengenai tahap demi tahap yang terlibat dalam mencipta siri animasi Ejen Ali yang popular ini.
Prof. Madya Dr. Adi Yasran, penasihat FALCOMM, menyatakan bahawa program Meet Us at WAU! ini merupakan satu pengalaman yang bermanfaat dan memotivasi para pelajar dalam bidang animasi. Beliau berharap bahawa program seumpama ini akan terus dianjurkan bagi melahirkan lebih ramai bakat-bakat muda di dalam industri animasi tempatan.
Dengan berakhirnya program lawatan Meet Us at WAU! ini, FALCOMM berharap para pelajar akan terus memanfaatkan pengetahuan dan pengalaman yang diperoleh untuk memperkukuhkan bidang animasi tempatan. Mereka berhasrat untuk meneruskan usaha-usaha mereka dalam membantu memajukan industri animasi Malaysia ke tahap yang lebih tinggi.

Tarikh Input: 26/05/2023 | Kemaskini: 26/05/2023 | ma_husaini

SXEdKAr~