Kemahiran Sosial Yang Diperlukan Sebagai Pemimpin Dan Cara Menjadi Pemimpin Yang Diperlukan Oleh Pasukan | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» ARTIKEL » Kemahiran Sosial yang Diperlukan Sebagai Pemimpin dan Cara Menjadi Pemimpin yang Diperlukan oleh Pasukan

Pemimpin hari ini perlu memiliki kemahiran sosial yang kukuh. Keperluan ini meningkat dengan kompleksiti operasi perniagaan dan perubahan dalam iklim tenaga kerja. Kemahiran seperti kecerdasan emosi, bersyukur, rendah hati, empati, kebaikan, ketulenan, kebolehdekatn, mendengar, dan komunikasi menjadi kunci. Pengiktirafan dan penghargaan kepada pekerja, bersikap rendah hati terhadap kesilapan, dan menunjukkan empati terhadap isu kesihatan mental semakin penting. Kebaikan dan kesetiaan juga menjadi sifat utama pemimpin. Pemimpin yang tulen, boleh didekati, dan efektif dalam komunikasi akan memimpin dengan berjaya dalam persekitaran perniagaan yang dinamik.

Sumber rujukan:

Tarikh Input: 28/12/2023 | Kemaskini: 28/12/2023 | norhidayatul