Berhenti Meminta Calon Gaji Terakhir Mereka | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» ARTIKEL » Berhenti Meminta Calon Gaji Terakhir Mereka

Berhenti Meminta Calon Gaji Terakhir Mereka

Amalan meminta calon pekerja mendedahkan gaji terakhir mereka kepada bakal majikan telah lama menjadi salah satu aspek yang lebih dipertikaikan dalam proses pengambilan pekerja. Walaupun ini kekal sebagai permintaan biasa di banyak negara, negeri tertentu di Amerika Syarikat - termasuk California dan New York - telah memansuhkannya. Arahan Ketelusan Membayar Kesatuan Eropah, yang ditubuhkan pada awal 2023, juga melarang majikan daripada bertanya tentang sejarah gaji calon.

Apabila bercakap dengan orang dalam pasaran kerja tentang topik ini, didapati sering membantu untuk mengingati kalkulus mudah yang terlibat dari kedua-dua pihak. Secara terang-terangan, pekerja cuba memaksimumkan gaji mereka manakala majikan cuba meminimumkannya. Kedua-dua pihak mempunyai sempadan (BATNA dalam terma rundingan) - pekerja biasanya tidak akan mengambil pekerjaan yang menawarkan kurang daripada yang mereka boleh dapatkan di tempat lain dan majikan tidak akan menawarkan lebih daripada nilai yang mereka fikir boleh dibawa oleh calon kepada organisasi.

Sumber rujukan: Berhenti Meminta Calon Gaji Terakhir Mereka

Tarikh Input: 04/04/2024 | Kemaskini: 04/04/2024 | amira.rahim