Bahagian Yang Mana Anda Mainkan? | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» ARTIKEL » Bahagian yang Mana Anda Mainkan?

Bahagian yang Mana Anda Mainkan?

Budaya organisasi memainkan peranan penting dalam prestasi dan kejayaan sebuah syarikat. Perubahan budaya dari sub-optimum ke optimum memerlukan masa, sementara peralihan sebaliknya boleh berlaku dengan cepat, terutamanya dengan ketiadaan pemimpin berkesan. Setiap individu memainkan peranan dalam membentuk budaya, dan kesedaran terhadap impak budaya terhadap tingkah laku adalah kunci. Kepekatan kepimpinan yang seragam boleh menghambat kebijaksanaan dan perdebatan. Kepelbagaian, termasuk dalam kepimpinan, memberi kelebihan kompetitif. Setiap individu, tidak kira pangkat, boleh memberi sumbangan kepada pembentukan budaya organisasi yang positif melalui kesedaran, kepatuhan kepada nilai, dan tindakan positif sehari-hari. Budaya adalah aset utama yang membentuk keunikan dan daya saing organisasi.

Sumber rujukan:

Bahagian yang Mana Anda Mainkan?

Tarikh Input: 19/10/2023 | Kemaskini: 19/10/2023 | norhidayatul

SXEdGA2~