Audit Dalaman Sistem Pengurusan Keselamatan Maklumat (ISMS) MS ISO/IEC 27001:2013 Tahun 2023 Dilaksanakan Di Fakulti Bahasa Moden & Komunikasi | FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI
» ARTIKEL » Audit Dalaman Sistem Pengurusan Keselamatan Maklumat (ISMS) MS ISO/IEC 27001:2013 Tahun 2023 Dilaksanakan di Fakulti Bahasa Moden & Komunikasi

1 Jun 2023-Audit Dalaman Sistem Pengurusan Keselamatan Maklumat (ISMS) MS ISO/IEC 27001:2013 Tahun 2023 Dilaksanakan di Fakulti Bahasa Moden & Komunikasi
Pada hari ini, 1 Jun 2023, audit dalaman sistem pengurusan keselamatan maklumat (ISMS) mengikut piawaian MS ISO/IEC 27001:2013 telah berlangsung di Fakulti Bahasa Moden & Komunikasi. Audit ini merupakan sebahagian daripada skop penilaian pengajaran di fakulti.
Dalam audit ini, Puan Juita Md Tahir, seorang auditor bertauliah, telah bertanggungjawab untuk melaksanakan proses audit dalaman. Puan Juita adalah Ketua Penolong Pendaftar di Fakulti Perhutanan dan Alam Sekitar, dan penglibatannya dalam audit ini memberi sumbangan penting kepada keselamatan maklumat di fakulti Bahasa Moden & Komunikasi.
Audit dalaman ini bertujuan untuk menilai kesesuaian dan keberkesanan sistem pengurusan keselamatan maklumat (ISMS) yang telah dilaksanakan di Fakulti Bahasa Moden & Komunikasi. Dengan mematuhi piawaian MS ISO/IEC 27001:2013, fakulti ini berusaha memastikan bahawa maklumat dan data sensitif yang dikendalikan di dalam sistem mereka dilindungi dengan sewajarnya.
Puan Juita Md Tahir telah melaksanakan audit dengan teliti dan profesional. Audit dalaman ini melibatkan penyiasatan terhadap aspek-aspek penting dalam sistem pengurusan keselamatan maklumat, termasuk prosedur keselamatan, pemantauan kejadian keselamatan, perlindungan data, serta perlaksanaan langkah-langkah untuk mencegah akses yang tidak dibenarkan.
Dengan melaksanakan audit dalaman sistem pengurusan keselamatan maklumat (ISMS) secara berkala, Fakulti Bahasa Moden & Komunikasi menunjukkan komitmen mereka terhadap pematuhan piawaian keselamatan maklumat dan perlindungan data yang tinggi. Langkah ini juga membantu mewujudkan persekitaran yang selamat dan boleh dipercayai bagi pelajar dan kakitangan di universiti ini.

Tarikh Input: 02/06/2023 | Kemaskini: 02/06/2023 | ma_husaini

SXEdDAU~